Ben jij gezegend?

Mijn liefde voor de natuur is ongeveer 10 jaar geleden begonnen toen we een eengezinswoning kregen met een voor- en achtertuin. Ik liep tuincentra plat en kocht elke plant die ik mooi vond. Je wilt niet weten hoeveel ik destijds heb uitgegeven. Nu 10 jaar later, geniet ik nog steeds van het rondlopen in tuincentra, maar weet ik dat elke plant andere omstandigheden vragen. Het meest geniet ik van de groenblijvende planten, die het hele jaar groen blijven. Als de eenjarige en tweejarige planten er zielig bijstaan. Staan zij er groen, glanzend en sterk bij. Alsof ze zeggen, mij krijg je niet klein.

In Jeremia 17:7-8 staat: Gezegend wie op de Heer vertrouwt, wiens toeverlaat de Heer is. Hij is als een boom geplant aan het water, zijn wortels reiken tot in de rivier. Hij merkt de komst van de hitte niet op, zijn bladeren blijven altijd groen. Tijden van droogte deren hem niet, steeds weer draagt hij vrucht. Jeremia 17:7 – 8 (NBV)

Ik hou ervan hoe God de natuur gebruikt om ons iets duidelijk te maken. Ik leer daar zoveel van. Elk jaar heb ik één Bijbelvers, die ik op mijn ‘visionboard’ plak en mij aan vasthoudt. Je kunt het al raden, dit jaar wordt Jeremia 17:7-8 mijn vers.

Terwijl ik het aan het bestuderen was, groeide in mij een enthousiasme maar ook een diepe blijdschap. Ik zal je vertellen waarom.

Ten eerste, je bent gezegend als je op de Heer vertrouwt. Laat dat eens even binnenkomen. Vertrouw je op Hem? Verwacht je alles wat je nodig hebt van Hem. In plaats van dat je het verwacht van de mensen om je heen. En als wij het van Hem verwachten, dan zullen we nooit bedrogen uitkomen.

En je zal zijn als een boom, geplant aan het water en dat je wortels reiken tot in de rivier. Bomen gaan op zoek naar water, naar voeding. Zodat ze groen kunnen blijven in elk seizoen. De eenjarige of tweejarige, zijn er maar kort en in de zomer kan je er bijna niet tegenop sproeien, want anders overleven ze het niet gedurende de hitte. Als wij onze voeding halen uit het Woord (want een mens leeft niet van brood alleen, maar van elk Woord wat uit Gods mond komt) en dagelijks drinken, tijd nemen met God, dan zullen we groen blijven. En dan zullen anderen om ons heen dat ook zien. Dat brengt mij bij mijn laatste punt.

Tijden van droogte en hitte zullen komen. Terugkijkend op het jaar 2020, de invloed van Covid op onze omstandigheden. Het bracht niet alleen gevaar voor gezondheid, maar ook druk in ons persoonlijk leven. Sommigen hebben dierbaren verloren, zijn hun werk kwijt geraakt, hadden spanningen in het huwelijk, er was een toename van opvoedingsperikelen en noem maar op. We weten natuurlijk niet of 2021 anders zal zijn. Maar ik geloof dat ondanks alle omstandigheden, dat we groen kunnen blijven en vrucht kunnen dragen. Uit eigen ervaring weet ik dat het soms een worsteling kan zijn en dat je die hitte en droogte wel ervaart. De uitdaging is dan dat de wortels nog dieper moeten gaan op zoek naar meer water. Ik weet dat Hij ons vrede, rust, kracht en genade zal geven zodat wij in moeilijke omstandigheden ook groeien naar Imago Dei (het beeld van God), zodat wij zullen lijken op Zijn Zoon Jezus Christus. Dat is niet alleen een zegen voor onszelf, maar ook voor anderen. Ze zien dat je anders omgaat met periode van hitte en droogte en dan heb jij iets te vertellen. Net als die groenblijvende planten in mijn tuin, die nu nog staan te schitteren.