Less is more!

Less is more

‘Less is more’, ik zal vast niet de enige zijn die deze quote heeft gehoord.

Het betekent dat het hebben van de essentiële dingen in het leven veel beter is dan het hebben van veel overbodige dingen. Het helpt je te focussen op hetgeen wat er toe doet.

Ik weet nog dat ik een huis kreeg met een mooie tuin. Eindelijk een tuin. Ik kon niet wachten om mijn tuin te beplanten met alles wat groeit en bloeit.

Elk tijdschrift over tuinieren verslond ik en ik knipte plaatjes uit van tuinen, waarvan ik de gekozen beplanting mooi vond. Ik kon gewoon niet wachten. En ik wilde het liefst alles zelf doen. Advies inwinnen of een expert laten meedenken, daar had ik op dat moment geen behoefte aan.  Ik plemp mijn tuin gewoon lekker vol met alles wat ik mooi vind.

En ik kan zeggen dat na een aantal jaren tuinieren het resultaat er best wel mag wezen. Alhoewel ik intussen wel met een hovenier om tafel heb gezeten. Want sommige dingen kun je gewoon beter uitbesteden, dan is de kans groter dat de regen je huis niet binnenloopt bij een harde regenbui.

Ik heb veel complimenten gekregen over mijn tuin bij bezoek. En heb ook een keer meegedaan met een tuinwedstrijd, waar ik de hoofdprijs kreeg als beginnende tuinier. Dus ‘this girl got skills’. Maar na een aantal jaar is het tijd om toch even een aantal dingen te veranderen. Er staan teveel verschillende soorten in mijn tuin van 50m2 en de wortels moeten met elkaar concurreren omdat ze te weinig plek hebben. Dit zorgt ervoor dat sommige planten niet mooi tot hun recht komen.

Ik zie onze levens ook als een tuin. De processen die zich in een tuin afspelen, zie ik ook terug in onze levens. Wanneer we net tot geloof komen kunnen we de neiging hebben afhankelijk waar we kerken om van alles in de kerk te willen doen. We worden voor veel dingen gevraagd en we staan in de bloei. Living our best life. En weet je, ik geloof dat het een mooie gelegenheid is om te ontdekken waar je passie ligt en je gaven en talenten.

Maar weet je, er komt een moment dat je teveel planten in je tuin hebt en dat de wortels met elkaar gaan concurreren. Die bediening vraagt dit, die bediening vraagt dat, een vergadering hier en daar en zo wordt je tijd opgeslokt met activiteit en misschien wel veel overbodige zaken. Tijd om te zorgen dat sommige planten eruit gaan. Waar ga jij je op focussen. Wat is het wat God jou gegeven heeft waarmee je tot zegen mag zijn. En hoe kan je op dat gebied meer vrucht dragen? Misschien heb je daar niet 1,2,3 antwoord op en is het goed om met een hovenier om tafel te gaan. Een mentor….maar vergeet niet dat de Landman er is.

Less is more, ik weet dat ik mij ga richten op de essentiële dingen in mijn leven en al het overbodige weg ga doen, zodat ik mij kan focussen op hetgeen dat Hij wilt dat ik doe. En jij?

Zoekt dan de dingen die van boven zijn!

Hartelijke groet,

Naomi Appelhof